O nama

JU Srednja ugostiteljsko - turistička škola

JU Srednja ugostiteljsko – turistička škola smještena je u ulici Dugi sokak, a školska radionica hotela Nacional u ulici Alajbegovića. Obje zgrade nalaze se u neposrednoj blizini slavne Vijećnice.
Ova škola svojim načinom obrazovanja priprema učenike za rad u hotelima, turističkim agencijama i drugim turističkim objektima.
Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja mnogi učenici svoje znanje proširuju i produbljuju na nekom od fakulteta.

Škola danas posjeduje učionice i kabinete sa modernim nastavnim sredstvima, dobro opremljenu biblioteku, kvalitetne kabinete za kuharstvo i usluživanje i kabinet za «malo preduzeće» uređen po najnovijim evropskim standardima.

Škola ostvaruje Plan i program  Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona sarajevo, za stručna zvanja: Turistički tehničar,  Ugostiteljski tehničar, Kuhar,  Konobar Poslastičar (III stepen).

Praktična nastava učenika zastupljena je u svim smjerovima.
Učenici koji pohađaju smijer  Konobar-tehnolog, Kuhar-tehnolog ili Poslastičar -tehnolog praktičnu nastavu obavljaju u školskoj radionici hotela Nacional ili u ugostiteljskim objektima, a učenici koji pohađaju smijer Turistički  tehničar ili Ugostiteljski tehničar praktičnu nastavu obavljaju u školskoj radionici hotela Nacional , na recepcijama hotela i turističkim agencijama.
Pored redovnog ,   otvorena je mogućnost i vanrednog  školovanja , te polaganja majstorsog ispita. Za vanredne učenike svake godine se organizira i instruktivna nastava iz svih predmeta koji su propisani  Planom i programom.

Historijat škole

U Sarajevu je 1956. godine osnovana Srednja ugostiteljska škola, a dvije godine kasnije umjesto nje osnovana je Ugostiteljska škola za visokokvalifikovane radnike i u njenom sklopu Restoran za visokokvalifikovane radnike, čiji je zadatak bio da služi izvođenju praktične nastave. Imao je funkciju školske radionice.

Školska radionica je posjedovala mali eksperimentalni restoran, modernu kuhinju, šesnaest soba, kao i ostali prateći prostor.

Ova školska radionica (kasnije poznata kao hotel Naciona) i sada se nalazi u Ulici Alajbegovića 4.

Kako je škola od samog formiranja imala stručan kadar i odgovarajući program, tako su i njeni učenici oduvijek sudjelovali u organizovanju i pripremi svečanih prijema, banketa i proslava.

Za Novu 1961. godinu učenici ove škole imali su obavezu i čast da pripreme svečani banket i usluživanje, a najznačajniji gost na toj proslavi bio je tadašnji predsjednik, Josip Broz Tito.

Učenici i nastavnici Ugostiteljske škole (od 1970.godine Hotelsko-turistička škola) redovno su organizovali seminare i ekskurzije u zemlji i inozemstvu gdje su posjećivali ugostiteljske škole i znamenite hotele, i upoznavali se sa turističkim atrakcijama tih gradova, kako bi proširili svoja znanja iz oblasti ugostiteljstva i turizma.

Vrhunske domete kulinarske vještine učenici ove škole pokazivali su na različitim svečanim prijemima, na području cijele tadašnje republike.

Nizanje uspjeha i rezultata zaustavila su ratna dejstva u aprilu 1992.godine.

Ali, i pored razrušenih učionica, uništenog hotela Nacional i konstantnog granatiranja škola nije prekinula sa radom.

Već 1995. godine Mješovita srednja ugostiteljsko-turistička škola opet počinje svoje aktivnosti uz naglašenu sradnju sa školama iz inozemstva zbog čega vrlo brzo sustiže savremene tokove u ugostiteljstvu i turizmu.

Danas se jedna za drugom nižu  medalje u pružanju usluga u kulinarstvu i usluživanju, a publika zastaje pred strpljivo napravljenim, maštovitim, ukusnim i estetski dojmljivim slanim i slatkim jelima.