Novosti

Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

1. mart je jedan od najvažnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. Na taj dan prije 30 godina, Bosna i Hercegovina je postala suverena, nezavisna i međunarodno priznata država.

Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Na referendumsko pitanje „ Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“ većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.  

Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo oko 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko 99,44%. Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, prema instrukcijama njihovog političkog vrha, bojkotovali referendum, misleći da će tako  onemogućiti  ispravnost i legalnost istog.

BiH je, dakle, proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima u kojima počinju krvavi oružani sukobi.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravi ratni požar, koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja.

Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. U američkom gradu Daytonu 21. novembra 1995. potpisan je mirovni sporazum, čime je neslužbeno završen rat u BiH. Konačni sporazum potpisan je u Parizu 14. decembra 1995. godine, a Dejtonski sporazum potvrdio je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu u evropskoj porodici država.

Zbog svega navedenog, moralna obaveza svakog Bosanca i Hercegovca trebala bi biti, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, da čuva i njeguje vrijednosti multikulturalne, multinacionalne, suverene, cjelovite i nezavisne države Bosne i Hercegovine.

Tim povodom neka nam je svima sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

„Da sam ptica i da imam krila ja bih cijelu Bosnu preletila. Letila bih nikad ne bih stala dok se Bosne ne bih nagledala“