Novosti

Posjeta Pesaru – Italija, na poziv organizacije “TIME FOR PEACE”

Nakon pozivnog pisma organizacije “Time for peace” i ostvarenog kontakta sa navedenom organizacijom koja svojim programom želi povezati Javnu ustanovu Srednju ugostiteljsko-turističku školu Sarajevo sa Alberghijeri S. Marta školom iz Pesara, učenici, nastavnici i direktorica škole boravili su u Pesaru, Italija, u periodu od 13. do 19. oktobra 2019. godine. Kako obje škole obrazuju učenike za ista ili slična zanimanja, organizacija “Time for peace” je napravila program razmjene učenika u trajanju od jedne sedmice, a također je obezbijedila i sva potrebna finansijska sredstva.

Učenička razmjena se sastojala iz zajedničkog rada bosanskih i italijanskih učenika na praktičnoj nastavi u kuhinji gdje su pripremali italijanske specijalitete, a jedan put naši učenici su bili u obavezi pripremiti jedno nacionalno jelo. Odabrali su spravljanje hadžijskog ćevapa, što se domaćinima posebno dopalo. Ovakav vid razmjene učenika doprinosi poboljšanju učeničkih znanja i vještina jer imaju priliku na licu mjesta upoznaju nove i drugačije načine kuhanja i serviranja. Osim praktične nastave u kuhinji učenici su se upoznali i sa radom školskog restorana i načinom usluživanja gostiju.

U vrijeme sedmodnevnog boravka učenici su svaki radni dan u periodu od 8:30 do 13:30 obavljali praktičnu nastavu. Nakon toga je slijedio ručak, a nakon ručka program se nastavljao obilaskom znamenitosti, muzeja i drugih historijskih spomenika. U Pesaru, malom primorskom mjestu, učenike i nastavnike je primio gradonačelnik iskazujući zadovoljsvto ovim vidom učenja. zatim je upriličen obilazak znamenitosti i Rosinijevog muzeja.

Pored upoznavanja histrije i kulture Pesara, učenii su imali priliku obići i srednjovjekovni grad Urbino koji obiluje kulturnohistorijskim spomenicima, a u kojem je posebno značajna Duždeva palača u kojoj je stalna Rafaellova postavka slika. Domaćini su obezbijedili sve te obilaske.

Zatim, organiziran je odlazak u Fano Romane, mjesto burne prošlosti, nastalo u vrijeme Rimskog carstva. U pratnji turističkog vodiča razgledani su mnogi spomenici, a posebna pažnja je bila posvećena rimskim vratima iza kojih postoji put koji vodi u Rim. Kako ne bi izostala ni zabava, gradonačelnik je obezbijedio bickla za sve učenike, te su jedno popodne imali dugu vožnju biciklističkom stazom, a nakon toga vožnju barkom. Zadnjeg dana boravka organiziran je zajednički ručak za sve učesnike: učenike goste i domaćine, nastavnike goste i domaćine, članove gradske administracije, te članove organizacije “Time for peace”. Na ovom svečanom sastanku rezimiran je cjelokupni boravak, mnogi prisutni su iznijeli svoje utiske, te je zaključeno kako je ova razmjena velika dobrobit i za jedne i za druge učenike. Dogovoreno je da se saradnja nastavi, pa očekujemo uzvratnu posjetu.

[ngg src=”galleries” ids=”2” display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0”]