Novosti

PROFESIONALNA ORIJENTACIJA ZA MATURANTE

Završavam srednju školu i šta sad?

Profesionalna orijentacija je postupak  pomoću kojeg se učenici usmjeravaju na područja rada koja najbolje odgovaraju njihovim psihofizičkim sposobnostima, osobinama ličnosti i društvenim potrebama i u kojima imaju najviše izgleda za uspjeh. Pravilan izbor zanimanja preduvjet je za uspjeh i zadovoljstvo na poslu, a vjerojatno i u cjelokupnom životu. Neki su se već upustili u putovanje koje će možda donijeti ostvarenje ambicija, snova i vizija vezanih za život kakav bi htjeli voditi. Drugi se možda još kolebaju između nekoliko karijernih izbora, fakulteta ili zanimanja. Ima, međutim i onih koji su vrlo malo ili nikako pripremljeni za izbor svoje karijere pa nažalost i onih koji na svoj profesionalni put izlaze bez ikakva razmišljanja i pripreme.

Dvije temeljne komponente profesionalne orijentacije su profesionalno informisanje i profesionalno savjetovanje. Učenici se mogu informisati na više načina, proučavanjem relevantne literature, internetskih izvora, posjetom Zavodu za zapošljavanje, školama, fakultetima, firmama, organizacijama, u razgovoru s roditeljima, nastavnicima i stručnim saradnicima škole. Pri odabiru zanimanja u današnje vrijeme, vrlo važan čimbenik je odabrati zanimanje koje ima budućnosti i koje ćemo zaista moći i raditi, za koje uopće postoji mogućnost zaposlenja.

Treba pratiti statističke biltene Zavoda kako bismo bili informirani o stanju zaposlenosti i nezaposlenosti u određenim zanimanjima. 

Na linku ispod nalazi se Program upravljanja karijerom, prilozi za mlade. U ovom priručniku moći ćete sami testirati svoje vlastite mogućnosti, sposobnosti i vještine.

https://szks.ba/wp-content/uploads/publikacije/03PriloziZaMlade.pdf

Na linku ispod “Priručnik za mlade” možete istražiti način volontiranja, stažiranja, prakse, sezonsko zapošljavanje, program za poticanje preduzetništva kod mladih, neformalno obrazovanje i nastavak školovanja:

https://szks.ba/wp-content/uploads/brosure/PrirucnikZaMlade.pdf

Na linku ispod “Brošure” možete kratko pronaći Adresar Javne ustanove zavoda za zapošljavanje KS te sljedeće:

  • Procijenite vlastite mogućnosti
  • Kako se prijaviti na posao
  • Kako i gdje pronaći informacije o slobodnim radnim mjestima
  • Klub za traženje posla

Cilj profesionalnog informisanja i savjetovanja u našoj školi je pomoći učenicima kako bi samospoznali vlastite mogućnosti, osobine i sposobnosti i u skladu s tim odabrali odgovarajući nastavak srednje škole, upis fakulteta ili potražiti posao koji će nas ispunjavati.

Ako vam bude trebala pomoć i želite zajedno da prođemo testiranje i savjetovanje slobodno se javite školskom psihologu i dođite na razgovor u prostorijama škole ili putem maila

meliha.trumic@suts-sa.edu.ba

Na linku ispod mnogo različitih savjeta i informacija za traženje posla

https://szks.ba/nezaposleni/savjeti-za-trazenje-posla/

Sretno maturanti!