Novosti

Sretan 8. mart – Međunarodni dan žena

Učenici naše škole, uz pomoć svojih profesorica Bidžević Arnele i Bidžević Anise, povodom 8. marta Dana žena napravili su dvije prezentacije sa osvrtom na žene koje su obilježile historiju kao i na prava žena kroz historiju. 

Ovaj datum bi trebao služiti kao vrijedan podsjetnik prvenstveno ženama, ali i muškarcima da generacije, koje su imale sreću da se rode sa zagarantovanim pravom na rad, pravom glasa, pravom na zakonom zagarantovanu ravnopravnost spolova, pravom na školovanje, na izbor i ličnu slobodu, trebaju zahvaliti ženama koje su se za njih i njihova prava morale izboriti.  

Radnice tekstilne industrije u New Yorku su 1857. godine počele da se žale na loše uvjete rada i niske plate, a policija je rastjerala njihove demonstracije. Godine 1910. u Kopenhagenu održana je prva međunarodna ženska konferencija u organizaciji Socijalističke internacionale, te je tada na prijedlog slavne njemačke socijalistkinje Clare Zetkin, ustanovljen Međunarodni dan žena. Ideja Clare Zetkin bila je da žene u svim državama svijeta dobiju dan u godini kada će moći, glasnije nego inače, iskazati svoje pritužbe na uvjete rada i zahtijevati prava koja im pripadaju.

Osmi mart se danas u nekim zemljama obilježava kao državni praznik. Kod nas ovaj dan se obilježava obično uz sitne znakove pažnje muškaraca ali nema veći značaj dok ga mnogi i negiraju. I 100 godina kasnije na žalost rat za ženska prava još traje, premda su žene u puno boljem položaju nego početkom dvadesetog stoljeća. U većem dijelu svijeta žene danas imaju mogućnost školovanja, pravo na rad, pravo glasa te imaju život u svojim rukama u puno većoj mjeri nego prije.

Svakako vas savjetujemo da u nastavku obratite pažnju na dvije prezentaciju koje su djelo naših učenika povodom 8. marta.

Žene koje su obilježile historiju

Women's rights

JU Srednja ugostiteljsko-turistička škola čestita 8. mart – Međunarodni dan žena, svim pripadnicama ljepšeg spola, a posebno našim profesoricama i učenicama.